tu jesteś > Główne składniki > Tauryna
Menu
 


Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
kontakt:
e-mail: biuro@pfpz.pl
tel. (022) 830 70 55
fax. (022) 830 70 56
Tauryna
Tauryna jest aminokwasem, który pełni liczne funkcje fizjologiczne w organizmie. Przyczynia się do rozwoju układu nerwowego oraz pomaga w regulacji poziomu wody i składników mineralnych w krwi. Uczestniczy również w wielu procesach metabolicznych i detoksykacji organizmu.

Średnia zawartość tauryny w napojach energetyzujących to od 0,6 do 1 g tej substancji w puszce napoju o pojemności 250 ml.

Tauryna jest naturalnie obecna w organizmie ludzkim. Ciało osoby ważącej 70 kg zawiera około 70 g tauryny, a więc 70-krotnie więcej niż wynosi zawartość tej substancji w porcji napoju energetyzującego!

Tauryna obecna jest w produktach żywnościowych wchodzących w skład naszej codziennej diety (m.in. owoce morza, ryby, drób). Jest również składnikiem większości preparatów do żywienia niemowląt.
 
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Cybernetyki 19B, 02-677 Warszawa
tel. 22 830 70 55, fax. 22 830 70 56
www.pfpz.pl
2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

powered by WEB interface
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij